• Informácie k začiatku školského roka

          • Milí rodičia,

             

            leto sa nám chýli ku koncu, čoskoro začína nový školský rok, preto Vás chceme informovať o prevádzke materskej školy v nastávajúcom roku:

            • prvým školským dňom je 2. september 2024,
            • materská škola bude aj v tomto roku v prevádzke 7:00 - 17:00h,
            • schádzanie detí bude v čase 7:00 - 8:15h (prosíme Vás, aby ste dieťa priviedli načas, od 8:15h bude mš zatvorená a všetky učiteľky sa už po tomto čase budú venovať deťom v triede),
            • preberanie detí bude prebiehať aj tento školský rok pri vstupe do mš na 1. poschodí, kde deti od sprevádzajúcej osoby preberie pedagogický zamestnanec (len vo výnimočných prípadoch poverený nepedagogický zamestnanec). Vstup detí do mš je možný až po jeho prebraní a rannom filtri, preto Vás prosíme, aby ste svoje deti neposielali samé do materskej školy, a to ani vtedy, ak nestíhate priviesť svoje dieťa v čase určenom na schádzanie detí.
            • zberná trieda v čase schádzania detí od 7:00 - 7:30h bude trieda Zvončeky (na zvončekoch je označená ako 2. trieda)
            • 2. septembra je možné priviesť deti ku dverám triedy a tam ich odovzdať učiteľke. Prosíme Vás, do triedy nevstupujte! Ak sa rozhodnete dieťa odovzdať personálu mš pri dverách, tak ako zvyčajne, môžete tak urobiť,
            • od 3. septembra budú všetky deti do mš prijímané pri dverách mš na prvom poschodí,
            • rozchádzanie detí bude možné v čase 15:00  - 17:00h, v triede s prevádzkou do 14h v čase 12:00 - 14:00h. Prosím, zazvoňte do triedy, ktorú Vaše dieťa navštevuje, po oblečení a pripravení dieťatka ho pani učiteľka, alebo ňou poverená osoba odvedie k dverám mš, kde si ho prevezmete od personálu mš,
            • rozdelenie detí do tried bude zverejnené na nástenke pred vstupom do mš na prvom poschodí,
            • denný režim jednotlivých tried je pre rodičov zverejnený na nástenke pri vstupe do mš na prvom poschodí,
            • prosíme Vás o vyplnenie čestného vyhlásenia o bezpríznakovosti  cez edupage (cez žiadosti/vyhlásenia), nesmie byť staršie ako 24h,
            • prosíme Vás aj o vyplnenie splnomocnenia na preberanie detí z mš cez (cez žiadosti/vyhlásenia),
            • zároveň Vás prosíme, ak ste tak ešte neurobili, aby ste cez edupage vyplnili zápisný lístok na stravu a uhradili oba príspevky do 7.9., na ktoré máte vytvorené predpisy v edupage.
            • aj tento školský rok sa pani učiteľky v škôlke budú pravidelne vzdelávať, preto  počas týchto piatkov bude prevádzka mš len v čase 7:00 - 13:00h, rozchádzanie detí bude v čase 12:00 - 13:00h. Jedná sa o tieto vzdelávacie piatky:  13. september 2024, 18. október 2024, 15. november 2024, 6. december 2024, 24. január 2025, vo februári nie je vzdelávací piatok, 21. marec 2025, 11. apríl 2025, 9. máj 2025 a 13. jún 2025. Za porozumenie a priazeň vám ĎAKUJEME:-)
            • počas tohto školského roka Vám budú pravidelne k dispozícii pani učiteľky v prípade, keby ste potrebovali prísť sa informovať o dieťatku, riešiť problém, alebo sa chceli prísť poradiť. Konzultačné hodiny jednotlivých tried budú zverejnené s denným režimom a mailamy tried na nástenke mš. Prosíme Vás však, aby ste si konzultáciu s pani učiteľkou/učiteľkami vopred dohodli prostredníctvom triednych mailov,
            • Informačné stretnutie pre rodičov (rodičovské združenie) sa bude konať v stredu 4. septembra 2024 o 16h  v jedálni mš. O 16.30h Vám budú k dispozícii pani učiteľky na triedach, kde Vám porozprávajú o triede, pravidlách v nej, o práci detí s pomôckami a priebehu edukácie detí...

            Želáme Vám ešte krásny predĺžený víkend v kruhu Vašich rodín!

             

            Tešíme sa na Vaše deti 2. septembra 2024 a potom počas celého školského roka!!!

            Anna Šátková a celý kolektív mš

          • Rozlúčka s predškolákmi

          • Svätou omšou o 15.00hod. sme sa v piatok 21.6.rozlúčili s našimi predškolákmi.

            Deti si na sv. omšu priniesli školské tašky, ktoré im požehnal Don Peter Bučány. Po prečítaní evanjelia triedne pani učiteľky odovzdali predškolákom medailón Panny Márie Pomocnice a knihu s hlbokým posolstvom "Magdaléna a pes z knižnice".

            Po skončení sv. omše sa deti s rodičmi a zamestnancami MŠ mamy Margity presunuli do farskej záhrady, kde ich čakalo bohaté občerstvenie a príjemná atmosféra sprevádzaná vzájomnými rozhovoromi.

          • Tanečná gymnastika

          • Tanečná gymnastka Tereza Šaranová, ktorá zastupuje našu krajinu aj na medzinárodných súťažiach v modernej gymnastike prišla 21.6.predstaviť našim deťom svoje športové umenie.

            Predviedla deťom náčinia s ktorými cvičí aj jednotlivé cviky, ktoré deti sprevádzali spontánnym potleskom.

            Nakoniec si deti mohli vyskúšať jednotlivé náčinia aj manipuláciu s nimi.

          • Slovenské zvyky

          • Folkloristi manželia Prekalovi nám prišli tematicky sprítomniť slovenské zvyky a tradície predstavením kroja a folklórnym tancom. Deti sa učili tanečné kroky a zvládli jednoduchý rytmický tanček. Veľmi sa im to páčilo. Po tanci si mali možnosť pochutnať na našich špecialitách - syrových korbáčikoch a pareničkách.

            Bol to veľmi užitočný a zároveň príjemne strávený čas. deti sa niečo nové naučili a zároveň zabavili.

            Milí Prekaloví, veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na budúce. 

          • MDD

          • Dnešnú oslavu MDD deti strávili s pesničkárom Mirom Jilom v telocvični, kvôli nepriazni počasia.

            Deťom však radosť z pohybu a zábava nechýbala.  Pod vedením Mira Jila si deti mohli zaspievať, zacvičiť, zbaviť sa Lepichňapa, vyrábať dunajské vlny, zajazdiť si na bicykli či premeniť sa na zaujímavú sochu.

            Nechýbal melón a darček od Mira Jila v podobe autorovej knihy s venovaním.

            Na záver každé dieťa dostalo v triede darček od vedenia Materskej Školy.

             MDD.

          • Galéria

          • V piatok 17.5. sme s deťmi navštívili Slovenskú národnu galériu v ktorej deťom pracovníci galérie predstavili zaujímavý a kreatívny program s názvom Tvary v dlani. deti si mohli vyskúšať ako tuhne sádra v dlani ako sa mení jej tvar a konzistencia a obdivovať tvar ktorý z odliatku sadry v dlani vznikol.

            V druhej časti deti spoznávali aké tvary boli typické pre obdobie baroka ktorého význam slova prezrádza nepravidelný tvar perly.

            Návšteva galérie

          • Aktualizačné vzdelávanie

          • V sobotu 11.5. sa pani učiteľky z materskej Školy Mamy Margity a Cirkevnej materskej Śkoly Márie Mazzarelovej stretli na aktualizačnom vzdelávaní.

            Lektorka aktualizačného vzdelávania Mgr. Mária Kozelková PhD. nás sprevádzala tvorbou kazuistiky dieťaťa.

            Spoločne sme sa pri vytváraní kazuistiky obohoatili o vzájomné skúsenosti, ako lepšie pracovať s deťmi a vytvárať im pripravené prostredie vzhľadom na ich potreby.

             

          • Stavba rieky

          • Pani Materňáková pomocou názornej ukážky deťom predstavila ako funguje riečným systém. Deti si mohli vytvoriť rieku a pozorovať vodných živočíchov.

          • Vypúšťanie motýľov

          •  Počas troch týždňov mohli deti v pozorovacom stanovišti sledovať vývinové štádia motýľa od vajíčka až po dospelého jedinca.

             Za priaznivého počasia sme motýle vypustili z prenosnej sieťky do voľnej prírody. Deti vypúšťanie motýľov pozorne sledovali a povzbudzovali tie motýle, ktoré sa báli vyletieť.

          • Minizoo

          • 19.4. v piatok Minizoo predstavilo deťom z našej MŠ vodných živočíchov.

            Deti mohli naživo vidieť mloka, korytnačku, vretenicu aj malého Skokana. Oboznámili sa s tým, kde vodné živočíchy žijú a ako sa máme k nim správať vo voľnej prírode.

          • Prijímanie žiadostí na predprimárne vzdelávanie dieťaťa

          • OZNÁMENIE O PRIJÍMANÍ ŽIADOSTÍ NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE DIEŤAŤA V ŠKOLSKOM ROKU 2024/25

             

               Riaditeľka Materskej školy Mamy Margity v zmysle § 59 ods. 3 zákona č. 245/2008 Z. z., Zákon o výchove a vzdelávaní ( ďalej len “školský zákon”) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, a v súlade so školským poriadkom Materskej školy Mamy Margity, Pavlovičova 3, Bratislava po prerokovaní podmienok prijímania na predprimárne vzdelávanie so zriadovateľom materskej školy informuje rodičov a verejnosť, že žiadosti o prijatie dieťaťa na výchovu a vzdelávanie do materskej školy k septembru 2024 sa budú prijímať

             

            v dňoch 2. – 16. mája 2024

             

            elektronicky cez web stránku materskej školy (msmamymargity.sk).

             

               Vyplnenú a podpísanú žiadosť musí zákonný zástupca doručiť spolu s potvrdením pediatra o spôsobilosti dieťaťa navštevovať materskú školu (tlačivo nájdete na webovej stránke msmamymargity.sk)

            • osobne 2. 5. 2024 v čase 10 – 12h alebo 7. 5. 2024 v čase 15 – 17h alebo
            • zaslaním na adresu materskej školy

             

               Žiadosť musí obsahovať: meno a priezvisko dieťaťa, dátum a miesto jeho narodenia, bydlisko a PSČ (podľa OP matky), rodné číslo, národnosť, štátnu príslušnosť, meno, priezvisko a trvalé bydlisko matky a otca, e-mail, telefónne kontakty a adresu pre zaslanie rozhodnutia o prijatí alebo neprijatí dieťaťa (ak nie je totožná s trvalým bydliskom zákonného zástupcu), formu organizácie výchovy a vzdelávania podľa § 28 ods. 2 a vyučovací jazyk, v ktorom má byť predprimárne vzdelávanie poskytované. Súčasťou žiadosti je aj potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast; toto potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa má obsahovať aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa, ako aj všetky dôležité skutočnosti o zdravotnom stave dieťaťa, ktoré môžu mať vplyv na bezpečnosť a ochranu zdravia dieťaťa pri jeho predprimárnom vzdelávaní, ako aj vplyv na bezpečnosť a ochranu zdravia ostatných detí vzdelávaných v materskej škole. Tlačivo žiadosti bude zverejnené na web stránke materskej školy msmamymargity.sk od 15. apríla 2024.

             

               Ak žiadate o prijatie dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj odporúčanie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast.

               Ak ide o dieťa s nadaním, k žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie.

             

            Do materskej školy bude prednostne prijaté:

            • dieťa, ktorému riaditeľ školy rozhodol o pokračovaní povinného predprimárneho

            vzdelávania (na základe Informovaného súhlasu s pokračovaním plnenia povinného

            predprimárneho vzdelávania, ktorú zákonný zástupca predloží riaditeľovi materskej

            školy spolu so súhlasným odporúčaním všeobecného lekára pre deti a dorast

            a centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie),

            • dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné (za podmienok voľnej kapacity materskej školy), ak ešte nenavštevuje inú materskú školu*,
            • dieťa, ktoré má právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie podľa §59b školského zákona, ak ešte nenavštevuje inú materskú školu*,
            • súrodenci detí, ktoré už navštevujú našu materskú školu, ktorí k 1. septembru 2024 dovŕšia 3 roky.

             

            Podmienky prijatia schválené pedagogickou radou: v prípade, ak počet záujemcov bude vyšší, ako umožňuje kapacita materskej školy, bude prijaté

             

            • dieťa, ktoré ovláda základné hygienické návyky (bez plienok, cumľa, pije z pohára, vie sa samostatne najesť lyžicou a používa samostatne WC, vie si samostatne obliecť základné časti odevu, zrozumiteľne komunikuje na úrovni zodpovedajúcej jeho veku),
            • dieťa, ktorého rodičia súhlasia s výchovou v katolíckom duchu a tento súhlas vyjadria aj svojím podpisom,

             

            Každá žiadosť bude posudzovaná individuálne bez ohľadu na termín a poradie priajtia žiadosti.

             

               Písomné rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa do materskej školy vydá riaditeľka materskej školy v súlade s § 5 ods. 13 zákona NR SR č.596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov najneskôr do 30. júna 2024.

             

            * ak dieťa navštevuje inú materskú školu, je potrebné riaditeľke materskej školy  podať žiadoť o prijatie prestupom. Tieto budú prijaté v prípade voľnej kapacity materskej školy.

             

            Od 2.5.2024 do 16.5.2024 prosím vyplňte elektronickú žiadosť o prijatie tu: http://register

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • Deti zo škôlky Mamy Margity koncom marca navštívili knižnicu na Trnávke. Pani knihovníčka deťom ukázala niekoľko zaujímavých kníh. Jednou z nich bola kniha o zvieratách. Keď sme do nej nazreli, nebola to len taká obyčajná kniha. Táto vedela prehrávať zvuky zvierat ,ktoré žujú aj v iných kútoch sveta.

        • Interaktívne čítanie
          • Interaktívne čítanie

          • Pani Mimi predstavila deťom počas interaktívneho čítania rodinu pána Losa, ktorá veľmi rada po večeroch čítala knihy. Počas čítania pili horúcu čokoládu a túlili sa k sebe v teplom peliešku.

             Ako to pokračovalo keď prečítali všetky knihy, ktoré mali doma a ako nadchli pre čítanie všetkých obyvateľov lesa sa môžete dozvedieť aj z knihy, ktorú pre vás vyrobili vaše deti.

            Kniha má názov Knižnica pána Losa. Bude k nahliadnutiu na stolíku pred vchodom do MŠ.

            Chceli by sme vás pekne poprosiť aby ste ku knihe pristupovali s úctou. Je to práca všetkých detí. Pracovali na nej s veľkým zanietením a radosťou.

        • Ponožková výzva
          • Ponožková výzva

          • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Rozdielnymi ponožkami, ktoré sme si obuli, sme vyjadrili podporu jedinečnosti a odlišnosti každého z nás. Každý z nás je osobnosť, každý z nás je neopakovateľný a niečím výnimočný… V tento deň sme sa s deťmi rozprávali o potrebách pomoci a ako deti s Downovým syndrómom podporiť. Pripravili sme si pre nich zaujímavé aktivity, ktoré im priblížili, aké úsilie musia ľudia s celoživotnou hypotóniou vynaložiť pri úplne bežných činnostiach. Navliekali koráliky, listovali v knižkách, pracovali s kartičkami či kreslili obrázok v hrubých zimných rukaviciach alebo chodili po elipse a preskakovali prekážky vo veľkých topánkach. Deti si tento deň užili a opäť sa dozvedeli niečo nové.