• OZNÁMENIE O PRIJÍMANÍ ŽIADOSTÍ NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE DIEŤAŤA  

          •    Riaditeľka Materskej školy Mamy Margity v zmysle § 59 ods. 3 zákona č. 254/2008 Z. z., Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, a v súlade so školským poriadkom Materskej školy Mamy Margity, Pavlovičova 3, Bratislava informuje rodičov a verejnosť, že žiadosti o prijatie dieťaťa na výchovu a vzdelávanie do materskej školy k septembru 2023 sa budú prijímať

             

            v dňoch 2. – 12. mája 2023

             

                                               elektronicky cez web stránku materskej školy (msmamymargity.sk).

             

               Vyplnenú a podpísanú žiadosť musí zákonný zástupca doručiť spolu s potvrdením pediatra o spôsobilosti dieťaťa navštevovať materskú školu (tlačivo nájdete na webovej stránke msmamymargity.sk)

            • osobne 4. 5. 2023 v čase 15 – 17h alebo 10. 5. 2023 v čase 10 – 12h alebo
            • zaslaním na adresu materskej školy alebo do elektronickej schránky školy.

               Žiadosť musí obsahovať: meno a priezvisko dieťaťa, dátum a miesto jeho narodenia, bydlisko a PSČ (podľa OP matky), rodné číslo, národnosť, štátnu príslušnosť, meno, priezvisko a trvalé bydlisko matky a otca, e-mail, telefónne kontakty a adresu pre zaslanie rozhodnutia o prijatí alebo neprijatí dieťaťa (ak nie je totožná s trvalým bydliskom zákonného zástupcu). Tlačivo žiadosti bude zverejnené na web stránke materskej školy msmamymargity.sk

               Ak žiadate o prijatie dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží odporúčanie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast.

             

               Písomné rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa do materskej školy vydá riaditeľka materskej školy v súlade s § 5 ods. 13 zákona NR SR č.596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov najneskôr do 30. júna 2023.

             

            Do materskej školy bude prednostne prijaté:

            • dieťa, ktoré dovŕšili piaty rok veku a budú plniť povinné predprimárne vzdelávanie (za podmienok voľnej kapacity materskej školy),
            • dieťa, ktorému riaditeľ školy rozhodol o pokračovaní povinného predprimárneho vzdelávania (na základe Informovaného súhlasu s pokračovaním plnenia povinného predprimárneho vzdelávania, ktorú zákonný zástupca predloží riaditeľovi materskej školy spolu so súhlasným odporúčaním všeobecného lekára pre deti a dorast a zariadenia výchovného poradenstva a prevencie),
            • súrodenci detí, ktoré už navštevujú našu materskú školu, ktorí však k 1. septembru 2023 dovŕšia 3 roky,
            • dieťa, ktoré dovŕši 3 roky k 1. septembru 2023,
            • dieťa v odôvodnených vážnych rodinných situáciách.

            Podmienky prijatia schválené pedagogickou radou: v prípade, ak počet záujemcov bude vyšší, ako umožňuje kapacita materskej školy, bude prijaté

            • dieťa, ktoré ovláda základné hygienické návyky (bez plienok, cumľa, pije z pohára, vie sa samostatne najesť lyžicou a používa samostatne WC, vie si samostatne obliecť základné časti odevu, zrozumiteľne komunikuje na úrovni zodpovedajúcej jeho veku),
            • dieťa z katolíckych rodín a dieťa, ktorého rodičiasú hlasia s výchovou v katolíckom duchu a tento súhlas vyjadria aj svojím podpisom.
        • Svetový deň Downovho syndrómu
          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21. marca sme oslávili Svetový deň Downovho syndrómu. Uvedomili sem si, že každý jeden z nás je výnimočný a jedinečný. Jakubko nás obdaroval náramkami priateľstva a doma vyrobenými upečenými srdiečkami. Jakubko ďakujeme za teba, za radosť a lásku, ktorou nás každý deň ondarovávaš.

        • Ilustrátorka
          • Ilustrátorka

          • Do škôlky zavítala pani ilustrátorka, ktorá deťom priblížila, čo všetko je potrebné urobiť, aby sa ilustrácia dostala do knihy. Deti mali možnosť pozrieť si kresby v knihách, ktoré ilustrovala.

          • Zbierka šatstva

          • S veľkou radosťou a úctou vám chceme poďakovať za Vašu štedrosť ľuďom v núdzi!

            Myslím, že ste pre vaše deti veľkým vzorom, aby sme ich spoločne učili otvárať srdce pre tých, ktorí to potrebujú. Deti učíme vzájomne si nezištne pomáhať v škôlke, určite ich to učíte aj v rodinách a teraz sme mohli v spolupráci s Domkou prekročiť tieto naše hranice.

            Svojou štedrosťou a veľkorysosťou ste išli príkladom deťom- s ktorými  sme  pri vreciach s oblečením mohli otvoriť témy vzájomnej pomoci. 

            Vyzbieraným oblečením sme naplnili dva kufre auta dobrovoľníkov, pri preberaní bol aj don Stano, ktorý dobrovoľnícku prácu koordinuje.

             

        • Recept na Leva
          • Recept na Leva

          • V utorok 14.2. bábkoherci z Divadla FI predviedli deťom bábkové predstavenie Recept na Leva, v ktorom poukázali na detské emócie i na to ako ich zvládať.

          • Detský vzdor

          • V utorok 10.1. sme v Materskom centre privítali Mgr. Máriu Kozelkovú PhD. Obohatila nás novým a konštruktívnym pohľadom na priebeh detského vzdoru i o to ako si s ním poradiť.

        • Ozdobme si stromček
          • Ozdobme si stromček

          • V rámci škôlkarskej akcie "Ozdobme si stromček"  pani učiteľky spolu s deťmi pripravili vianočný príbeh v ktorom deti stvárnili Sv. rodinu putujúcu do Betlehema. Sv. rodinu sprevádzali zvieratká a anjeli ktorí na konci predstavenia zatancovali krásny tanček.

            Počas akcie "Ozdobme si stromček" rodičia spolu s deťmi piekli perníčky, zdobili vianočné pohladnice, vyrábali ozdoby na stromček a pochutnali si na výbornom detskom punči.

          • Bilaterálna integrácia

          • Materská škola Mamy Margity a OZ Mamy Margity zorganizovali prvú zo série pripravovaných prednášok, ktoré budú súvisieť s montessori výchovou a vzdelávaním, psychológiou a neurovývinovými terapiami. Cieľom týchto prednášok je rozšíriť obzory, ponúknuť náhľad do vzdelávania, ktoré aplikuje aj naša materská škola, pomôcť pri riešení ťažkostí, s ktorými sa možno stretávate pri výchove svojich detí. 

            9.12. o 17.00 sa uskutočnila prednáška na tému "Bilaterálna integrácia" s terapeutkou Mgr. Katarínou Sipos, zakladateľkou Centra Avare, ktoré vzdeláva laickú aj odbornú verejnosť v oblasti porúch učenia, správania, koncentrácie a pozornosti. 

            Viac sa o tejto téme sa môžete dočítať aj na stránke www.bilateralnaintegracia.sk alebo www.avare.sk

            ________________________

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Aj tento rok sme v škôlke MamyMargity, privítali Mikuláša, ktorý prišiel so svojím pomocníkom anjelom a darmi pre deti.

            Deti sa na Mikuláša veľmi tešili. Pripravili si pre neho pieseň, básničku  a obdarovali ho aj kresbou, ktorou cheli vyjadriť vďačnosť, že prišiel k nám. 

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          •  Poďakovanie.

            Milí rodičia,

             

            Veľmi pekne Vám ďakujeme za to, že ste nám pomohli obnoviť tradíciu pečenia vianočných koláčikov!

             

            Vďaka tejto veľmi príjemnej aktivite sme pre škôlku Mamy Margity nazbierali sumu 892,51 eur.

            Výťažok z predaja bude použitý na zníženie drezov v triedach, prispôsobiť ich detskej výške.

             😊 .

            Ešte raz veľmi pekne ďakujeme!

              OZ Mamy Margity

             

        • Aktualizačné vzdelávanie
          • Aktualizačné vzdelávanie

          • Aktualizačné vzdelávanie

            Začiatok tradície spoločných stretnutí

            Počas prvého novembrového víkendu sa pani učiteľky z dvoch materských škôl stretli počas aktualizačného vzdelávania Pedagogický prístup učiteľa vo výchovno-vzdelávacích postupoch v saleziánskom štýle výchovy a predchádzanie zla v preventívnom systéme dona Bosca.

            Išlo o historicky prvé spoločné stretnutie týchto dvoch materských škôl – Materskej školy Mamy Margity a Cirkevnej materskej školy Márie Mazzarellovej, ktorým chceme zaviesť tradíciu spoločných stretnutí, kde by sme si mohli odovzdávať skúsenosti z výchovno-vzdelávacej čiinosti a inšpirovať sa príkladmi z osobnej praxe.

            Obe materské školy spája preventívny výchovný systém dona Bosca, ktorý je zameraný na predchádzanie zla a láskavý prístup vychovávateľa k vychovávaným. Heslo dona Bosca „Byť čestný občan a dobrý kresťan“  sa učiteľky snažia napĺňať v oboch materských školách.

             

            Duchovná obnova saleziánskej rodiny

            V piatok v  popoludňajších hodinách sa po úvodnom privítaní zhostil témy duchovnej obnovy pozvaný lektor, salezián, kňaz, don Andrej Kňaze. V prednáške hovoril na tému duchovnej obnovy „O radosti“, ktorá je ponúkaná pre celú saleziánsku rodinu v rámci príprav osláv vďačnosti za sto rokov prítomnosti saleziánskej charizmy na Slovensku.

             „Počas duchovnej obnovy ma zaujali slová, že my, dospelí ,považujeme otázky povolania za otázku nejakej rozhodujúcej voľby mladosti.ʼ Áno, je potrebné sa v mladosti rozhodnúť. Ale  potrebné je vedieť sa rozhodnúť každý deň pre povolanie, ktoré som si zvolila,“ podelila sa o myšlienky z duchovnej obnovy jedna z účastníčok.

             

            Saleziánska pedagogika

            Lektorom aktualizačného vzdelávania bol Andrej  Skala, predsedu Rady mládeže Slovenska, lektor a metodik vzdelávania v  Domke - Združení saleziánskej mládeže. Účastníčkam priblížil preventívny systém dona Bosca, ktorý je dnes základom saleziánskej pedagogiky.

            „Saleziánska pedagogika je výchovný prístup, ktorý od jeho vzniku teoreticky rozpracúvajú a prakticky realizujú predovšetkým saleziáni, členovia saleziánskej rodiny aj laici. Ide o označenie výchovného pôsobenia výchovy, ktorá vychádza z „preventívneho systému“, ale je obohatená o mnohé výchovné skúsenosti a teórie, ktoré ešte neboli v čase života Jána Bosca rozpracované, napríklad teória animácie, alebo kultúrnej animácie, výchovno-pastoračný projekt, a iné,“ (Andrej Skala).

             

            Dojmy na záver

            „Ako každé školenie, či vzdelávanie aj toto  mi bolo veľmi prínosné. Či už to boli prednášky, zdieľanie sa alebo práca v skupinách. To, že sme začali duchovnou obnovou malo pre mňa dvojaký efekt.  Jednak ma posilnila na duchu a dodala mi odvahu nevzdať sa.“

            „Spoločné stretnutie spojené s osobnostným rastom vo viere počas duchovnej obnovy a osobnostným rastom v profesijnej oblasti, cez vzdelávanie o  preventívnom systéme dona Bosca, saleziánskej pedagogike, bolo veľmi obohacujúce a príjemné.

            Teším sa, že som mohla spoznať inšpiratívne kolegyne z inej škôlky, ako aj zažiť nové spoločenstvo. To všetko bolo popretkávané charizmou dona Bosca a jeho výchovným systémom. Milé kolegynky, zostávate mi všetky v srdci!“